zaterdag 28 mei 2016

Kwetsbaarheid

Meer inspiratie: Kwetsbaarheid

Om kwetsbaar te durven zijn is moed nodig. Als je kwetsbaar bent, zien mensen ook je kracht. Als je alleen maar kracht uitstraalt, bouw je een muurtje om je heen en kan er geen echte verbinding zijn, niet met jezelf en ook zeker niet met een ander.
Vaak ligt schaamte en onzekerheid ten grondslag aan niet kwetsbaar durven zijn. Jezelf minder vinden dan een ander, het gevoel hebben dat je er niet (echt) toe doet, en opgelopen kwetsuren uit het verleden die maken dat je liever zwijgt dan spreekt. Dus kan het heel zinvol zijn om hier eens bij stil te staan, wat er nu precies bij jou speelt van binnen.

Kwetsbaarheid begint met de moed om alles van jezelf te accepteren. Om te aanvaarden dat jij bent zoals je bent en dat je niet perfect hoeft te zijn. Dit is een proces en dit proces kan je versnellen door aan te werken onder een stukje begeleiding. Opruimen van oude patronen en doorbreken van vast geroeste overtuigingen die jou niet meer versterken.

Door jezelf kwetsbaar op te stellen en aan de ander laten zien wat je denkt, wat je voelt, waar je over piekert, waar je naar verlangt, waar je over droomt vind er een enorme positieve verandering plaats. Een verandering die veel verder gaat dan alleen bij jou.

Als jij je namelijk kwetsbaar opstelt en dit ook steeds vaker durft te zijn bevrijd jij jezelf van je harnas, van je masker. Je hoeft dan niet meer steeds te denken wat je wel of niet kan zeggen. Je kunt rustig ademhalen en met je aandacht in het hier en nu blijven zonder te piekeren wat een ander er van vindt.
Maar tegelijkertijd geef je de ander waar je mee in verbinding staat ook onbewust een uitnodiging tot eerlijkheid en zuiverheid.
Je opent dus niet alleen bij jezelf maar ook bij de ander het hart, al gaat het wellicht stapje voor stapje.
De ander ziet namelijk ook dat jij eerlijk durft te vertellen dat je niet perfect bent en de wereld vergaat niet. Dus ook de ander voelt eerder een veilige energie om ook een stukje van haar of zijn kwetsbaarheid (verlangens, dromen, zorgen, angsten, geluksmomenten) te delen met jou.

Als dat gebeurt is er sprake van echte verbinding. En krijgen gesprekken diepgang. En kom je er ook nog eens achter dat er zoveel meer mogelijk is dan je van te voren dacht. Je gaat jezelf en ook de ander echt ontmoeten. En ja, dat kan doodeng zijn, en het kan ook dat een ander op de vlucht slaat. Neem het niet persoonlijk, iedereen mag op haar of zijn eigen moment kiezen voor groei. Sommige mensen hebben nog zoveel pijn stukken te verwerken dat echte kwetsbaarheid nog te bedreigend en angstaanjagend is. Veroordeel de ander niet en probeer het niet persoonlijk te nemen maar toon je compassie en blijf dicht bij jezelf. Kwetsbaar durven zijn gaat met name in de eerste plaats om jou. Om het feit dat jij in waarheid met jezelf wilt leven. En gezonde keuzes gaat maken waar je je gelukkig en gezond bij voelt.

Kwetsbaar durven zijn is echt een teken van enorm veel moed en grote kracht. En maakt uiteindelijk dat je authentiek in het leven staat met een gevoel van respect en trots over jezelf. En zo groei je weer door en door..... want groei is "a neverending journey"

Meer inspiratie click hier:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten